"Εκτέλεσαν" για μία ακόμη φορά την αντιστασιακό Λέλα Καραγιάνννη. Εικόνες ντροπής...



Την προτομή της ηρωίδας της εθνικής Αντίστασης Λέλας Καραγιάνννη βανδάλισαν άγνωστοι.Έκοψαν το κεφάλι και προκάλεσαν φθορές σε όλη την επιφάνεια του προσώπου...
Η μαρμάρινη προτομή είναι έργο της Λουκίας Γεωργαντή και έχει τοποθετηθεί στον πεζόδρομο της οδού Τοσίτσα από το 1963, σε ένδειξη τιμής.
Συνεργεία του δήμου Αθηναίων διαπίστωσαν τον αποκεφαλισμό της προτομής σήμερα το πρωί.
Το αποκομμένο μέρος της έχει μεταφερθεί στα εργαστήρια του δήμου Αθηναίων και εκτιμώνται οι φθορές που έχει υποστεί, προκειμένου να κριθεί αν είναι επισκευάσιμο.
Η Λέλα (Ελένη) Καραγιάννη (24 Ιουνίου 1898 - 8 Σεπτεμβρίου 1944) ήταν Ελληνίδα αντιστασιακός, αρχηγός της κατασκοπευτικής οργάνωσης Μπουμπουλίνας. Συνελήφθη από την Ειδική Ασφάλεια και εκτελέστηκε από τους Γερμανούς λίγο πριν από την Απελευθέρωση της Ελλάδας.

Κατά την κατοχή, έγινε μέλος της αντίστασης, μετατρέποντας το σπίτι της σε αρχηγείο της οργάνωσης «Μπουμπουλίνα». Την οργάνωση δημιούργησε και χρηματοδότησε η ίδια, το 1941. Στόχος της οργάνωσης ήταν η φυγάδευση Βρετανών στρατιωτών (είχε οργανώσει δίκτυο 150 στρατιωτών) στο Κάιρο, αλλά και δολιοφθορές κατά του εχθρού.
Η οργάνωση διώχθηκε ανηλεώς από τη Διεύθυνση Ειδικής Ασφαλείας του Κράτους, κάτι που οδήγησε στη μεταπολεμική δικαστική καταδίκη των μελών της Ειδικής Ασφάλειας.

Η Καραγιάννη δημιούργησε και δίκτυο κατασκοπείας, το οποίο, μεταξύ άλλων, συγκέντρωνε πληροφορίες για την κίνηση των γερμανικών πλοίων, υπέκλεπτε σχεδιαγράμματα αεροδρομίων, διοχέτευε πληροφορίες για Έλληνες συνεργάτες των Αρχών κατοχής.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου