Γιατί, ειδικά οι γυναίκες, δεν πρέπει να τρώνε τηγανητά φαγητά. Επιστήμονες αποκαλύπτουν την επικινδυνότητα



Επιστήμονες το επισημαίνουν με κάθε ευκαιρία ότι τα τηγανητά φαγητά καλό είναι να τα αποφεύγουμε. Όμως, νέα έρευνα καταγράφει ότι εκτός από παχυντικά μπορεί να αποδειχθούν και εξαιρετικά επικίνδυνα για την υγεία των γυναικών.
Ερευνητική ομάδα από τα πανεπιστήμια της Αϊόβα και της Ουάσιγκτον διεξήγαγαν μελέτη για να διαπιστώσουν πώς τα τηγανητά φαγητά επηρεάζουν τις γυναίκες μετά την κλιμακτήριο.
Για να το καταφέρουν, αξιολόγησαν δεδομένα από περισσότερες από 100.000 γυναίκες, ηλικίας 50 έως 79 ετών, τα οποία συλλέχθηκαν μέσω ερωτηματολογίου, μεταξύ 1993 και 1998.
Στη συνέχεια, τις παρακολουθούσαν έως και τον Φεβρουάριο του 2017 και όπως αναφέρεται στην έρευνα που δημοσιεύτηκε στο ιατρικό περιοδικό BMJ, σε αυτό το διάστημα των 19 έως 24 ετών, οι 31.588 συμμετέχουσες απεβίωσαν.
Οι επιστήμονες λοιπόν, αξιολόγησαν πόσα τηγανητά έτρωγαν οι συμμετέχουσες, περιλαμβανομένων φαγητών όπως τηγανητό κοτόπουλο, ψάρι και πατάτες. Επίσης, έλαβαν υπ’ όψιν τους άλλους παράγοντες που είχαν να κάνουν με τον τρόπο ζωής τους γενικά και κατέληξαν ότι η καθημερινή κατανάλωση τηγανητών μπορεί να σχετιστεί με πρόωρο θάνατο.

Ειδικότερα, αναφέρουν ότι όσοι καταναλώνουν μία ή και περισσότερες μερίδες τηγανητού κοτόπουλου την ημέρα αυξάνουν κατά 13% την πιθανότητα πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε παθολογική αιτία και κατά 12% από κάποια καρδιαγγειακή πάθηση, σε σχέση με όσους τα καταναλώνουν πιο σπάνια.
Τα αντίστοιχα ποσοστά για το τηγανητό ψάρι είναι 7% περισσότερες πιθανότητες πρόωρου θανάτου από οποιαδήποτε παθολογική αιτία και 13% από καρδιαγγειακή πάθηση.
Οι επιστήμονες σημειώνουν ότι το μεγάλο ποσοστό του δείγματος που είχαν διαθέσιμο, καθιστά τα αποτελέσματα της έρευνας τους αξιόπιστο. «Έχουμε εντοπίσει ένα παράγοντα κινδύνου για θνησιμότητα λόγω καρδιαγγειακών παθήσεων, που μπορεί εύκολα να τροποποιηθεί με βάση τον τρόπο ζωής και τις διατροφικές», αναφέρουν ενώ συστήνουν την μείωση στην κατανάλωση τηγανητού κοτόπουλου και ψαριού – θαλασσινών, καθώς όπως σημειώνουν θα έχει σημαντικό αποτέλεσμα σε όλο το φάσμα της δημόσιας υγείας.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου