Αμφιβολία επιστημόνων για τις υγιεινές δίαιτες... Ποια θεωρούν ότι προστατεύει την καρδιά



Οι Αμερικανοί επιστήμονες, με επικεφαλής τον αναπληρωτή καθηγητή Σαφί Χαν της Ιατρικής Σχολής του Πανεπιστημίου της Δυτικής Βιρτζίνια, εγείρουν,
σε μεγάλο βαθμό, αμφιβολίες...για την πραγματική ωφέλεια που έχουν ορισμένες δίαιτες, οι οποίες υποτίθεται ότι προστατεύουν την καρδιαγγειακή υγεία.
Ενδεικτικά, σύμφωνα με τους ερευνητές, οι πιο αξιόπιστες κλινικές μελέτες που έχουν γίνει μέχρι σήμερα, δεν έχουν βρει στοιχεία ότι όντως η δίαιτα χαμηλών λιπαρών μειώνει τον κίνδυνο καρδιαγγειακό κίνδυνο και την πρόωρη θνησιμότητα.
Αλλά και για τη Μεσογειακή δίαιτα, παρόλο που αρκετές μελέτες έχουν βρει καρδιαγγειακά οφέλη της, η νέα αξιολόγηση επισημαίνει ότι χρειάζεται επιφύλαξη, καθώς ορισμένες μελέτες εμφανίζουν μεθοδολογικά προβλήματα κατά την πραγματοποίηση τους, πράγμα που μειώνει την αξιοπιστία τους.

Ο Χαν υποστηρίζει ότι «αν ληφθούν όλα τα δεδομένα υπόψη, η Μεσογειακή διατροφή δεν είναι ούτε ωφέλιμη, ούτε επιβλαβής. Είναι απλώς μια ουδέτερη διατροφή από καρδιαγγειακή άποψη».
Η μόνη διατροφική παρέμβαση που φαίνεται να έχει απτά προστατευτικά αποτελέσματα για το καρδιαγγειακό σύστημα, αν και σε μέτριο βαθμό, είναι η μείωση του αλατιού.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου